Isnin, 7 November 2016

KUEH ROPA INTI IKAN

Hari ni..ptg td kitew try buat kueh ropa. Kueh ni xde kT negeri sleangor ni tau sebab kuehnye kalu a hanga di terrengganu. Balik kg jRamg2 skalipon ssh gak m dpt.. BukAn sume kedai yang jual kueh ni, Jadinya terdetik rasa hati ni. So ape lagi,, seacrh la resepi kt cik google..heheheh.. Kitew x taw resepi n cara buat sbb tu kitew google..

Kitew pon tgk resepi dlu sbb nk chek antara bahan2nye adee tak kat dApor. Setelah ditapis2 resepi hanya halba je xde.. So ae lagi..pecutlah g kedai jap. Nk dPatkan resepi ni pon memNg kena belek bAnyak blog jugak sebAb kebanyakkannye inti dAging. Kitew xde stok daging. Kitew nk inti ikan.
Antara banyak banyak resepi, sy terjumpa resepi ni. Mmg mudah, sedap.. 

Resepinye...

Untuk kulit;
2 cawan tepung gndum
- 2 1/2 cAwan air
- 1 biji telur
- 1 sk halba
- garam secukup rasa

1. Campur semua bAhan diatas dan kisar. Boleh blender tp saya kacau pakai senduk je. KacAu hingga sebati. ( Adunannya memang cair, cair mcm nk buat roti jala tu).
2. PanaskAn non stik jika ade, sy pakai kuali biasa je..Sapu minyak sikit pd kuali sbb x na bg lekat.  Ambik 1senduk adunan td, dan layang2 atas pan atau kuali. (mcm buat lempeng tu kasi kulit tu nipis2 jgn tebal2 pulak).
3. Tak perlu terbalikkan. Agak2 dah masak atau kering adunan dan terus Angkat. Ulangi hingga habis.

Inti Ikan;
- 3-5 ekor ikan ( sardin, kembung, ikan mata besar). Mane2 pon bole sbb isinyA manis. Ikut selera kaliAn.
- sAntan. (sy guna separuh santan kotak M&S yg 200ml)
- 1 biji bawang besar potong kecil
- haliA dihiris halus, panjang.
- sedikit garam
- sedikit gulA
- 2 sudu minyak masak

1. Rebus ikan dan ambil isinya sahaja dan tumbuk.
2. PanaskAn minyak, tumis bawang seketika, masukkan semua bahan td. Kacau dan masak hingga kering.

Ambil sekeping kulit kuih dan masukkan inti dan lipat. Buat sampai habis. Saya buat dr sukatan diatas dapat 8 biji. 

Panaskan kuali dan masukkan sedikit minyak sahaja. Goreng sekejap. Minyak tak perlu banyak supaya kuih ni tak tenggelam bila digoreng. 

Hasilnye.......memang mabelesssss....



















Selamat mencuba.


Khamis, 3 September 2015

Salam Bahagiaa....

Assalamualaikum...

Setelah sekian lama x online... Hari ni baru berkesempatan nak coret- coret disini. Banyak sangat yang berlaku sekarang.. Last update mase tengah tunang tp skarang da kawin, rezki datang tanpa diduga pulak.. Alhamdulillah udah preggy hehehehe....

Insyallah lps ni rerajin duk upload sini.. Nk upload produt skittt.. Ni sekadar mukadimah.. Insyallah moga diriku diberi kelapngan untuk merajinkan diri meluangkan masa kat sini.. Heheheh.


Khamis, 29 Januari 2015

Satu Petang Di RestorN Tok Piah

Argh... Penat peruttt Petang ni.. Sambil tunggu order sampaii bebel dlu kt dalam blog ni.. Hehehehe .. Esok da nk balik kg.. So Kenan setel kan la pape yang Parut  disetelkan... Barang2 hantaran Perlu wat balik Sebahgian ni..

Sat lagi nak g cari bunga besi 2 kuntum sbb n guna utk Perasmian mesyuRat agong Sabtu ni.. Disebabkan aku mmg x dpt join so aku setellaa mane yg patut .. Malam ni an hNtar sume barang2 keperluan tu..haihhh.. Kalut la wehhhh... Bungaaa x June cari lagi NIH..


Sabtu, 13 Disember 2014

Suatu Malam Di Tangkak...

Uihhh... Selamatt mlm n pg... Haha.. X lebih tido ni wehhh.. Gini la klu Beralih tempat tidooo.. Nk lelap kemain payAhh.. Alang2 umah kakok kite ade wifi, ape lagii.. Kite manfaat sebaiknyee he he he... Yang lain sume sedang dilamun mimpi yang indah agaknye.. Da Cuba melelapkan mata TP x dapekk... Tambah2 sedang berperang emosi dengan my hubby... Kkuikuiiuiii.. 

Sesambil itu, aku try search gubahan.. Nk tengah contoh gubahan yang Sedia Ada... Cedok2 idea skit phtu gabung la dengn idea kite... Hehe..





Contoh2 gubahAn simple TP comel... Pandai diorng gubah... Nnti kite gubah ikut cara kiter pulokk.. Tak mau ikut 100% pun... Hihihihi...



Bole laa kan... Nk g bli buku x terbeli... Google jeeee... Tgk je gambar phtu pepandai la pikir plak.. Uihh, Teresa cepat plakk masa berlalu.. Bnyak juga perkara yang belom selesai NIH...tapi jgn gopoh. Setel step by step... Tenang ye..

Nyamok pun sebokkk laa nk gigittt... Kite gigitt taw r nnti... Darah manis ni, x pyh nk ambk sangat laaa... Kang kencing mAnis ko encik moskito.. X takut ka.. Hahaha...
-
-
-
-

Uihh... Nk Cuba menidurkan diri lak.. Rasanya feel ngntuk da muka mnyerang ni... Wokeh.. Cau Eli.. Zassss



* hurm sy rindu awak sokmooo...*

Selasa, 16 September 2014

Malam yang sepiii

Aishhh.. Baru lepas isi perott.. Housemate masak meggi Asam laksa.. Alhamdulillah

Dua hari ni ade Jee cerita yang menyentap jiwa... Ermmm... Arghhh terkilan sungguh rsa hati ni haaa... Petang tadi dApatlah Msg yang Agak mengejutkan aku gal lah.. Walau pun cuba ditenangkan agar keadaan tidak jd lain TP kesannya tetap ade.

Walau pun cite ni ditutup Awal TP aku yakin Akan ade pembawa cerita bg memanjangkan lagi cite ni.. TP sume ni bukan berpunca Dari aku.. Aku dijadikan penambah sebab ? 

Cerita yang terus dibawa2 TP teringat Pulak kat kata-kata prof muhaya.. Orang yang Bijak x Akan membiarkan masalas terus menjdi masalah sebaliknya berfikir bagaimana cara untuk diselesaikan.   Sangat mendukacitakan ...klu tak kerana cara sentap penerangan mmg sentap akan terus sentap..

Ahhh... X Larat nak pikir panjang... Ku harapkan esokk lebih baik dari hari ini...

I'm very disappointed with u....

16 sept.. Hair yang diistiharkan Hari Malaysia. So Bari in juga scars otomatiknya aka cuti hehehehe... Sekarang in skunk at Old Town sensorng Jee... Yang Audi menemani aku adalah gajet2 ni haa.. my fiancĂ© luar kawasan.. Samada on the way balk Dari Terengganu Atau still Kat sana lg..x sure sungguh  aku. 

Yang jadi sensorng Aku Kat sini sebab aku nak guna Internet hahahahah.. Same melepak lepaking sini nak ilangkan rasa keboringan la jgk.. Nk kurangkan kadar  stress.. Sebelom buka blog rasa banyak sangat nk tulis tapi bila da on sume yang nak taip tu macam hilang Jee... Alahaiii jiwa..

Otak macam blur Jee.... Perasaan kecewa .... Bingung... Sakit hati sume Ada..datang silih berganti.. Paling ketara rasa seperti dikhianati... Benar kata pepatah melayu.. " gunting Dalam lipatan.. Musuh dalam selimut..harapkan pagar, pagar makan padi..musang berbulu ayam.. Banyak ya peribahasa melayu yang boleh digunakan untuk hari ini...

Hampir setahun penantian yang menuntut pencerahan agar dApatlah dirungkaikan segala. Namun dalam tempoh itu aku mason mengharapkan  ianya bukanla sprti yang perasaan terdetik dihati ini .. masih berprasNgka  baik tapi Kuasa Tuhan tiada tandingan... Dia Maha Mendengar .. Memberi kebenAran seperti yang aku Inginkan.... Tunjukkan kebenAran walau dalam apa jua keadaan... Akhirnyaa...

Apa lagi hujjahmu ....? Aku Sedia mendengar... Aku tidak begitu zalim Inginkan terus membuangmu... Atas rasa kasih Dan sayang juga aku mohon penjelasan diatas kejujuran mu... 





Jumaat, 5 September 2014

Feel baru.....

SAlam malam jumaat.. Haish malam in rasa lain malam bila update blog, mane Taknye Kali ini pakai gajet lain macam skit. Biasanya pakai laptop atau hp.. Tapi Kali hp pun jarang.. Banyakkanya guns laptop ler.. Tp laptop ade ngan my hubby so I pakai la gajet yang ala2 baru plak nih. Hehehee

Ape ? Gajet ape? Ohhh hehehee... Ade lerrrr... Klunyeee. Besar la jgakk mcam Buku log pun add NIH.. Hehehee.. Permulaan cara .... Senang skit nam but keep lepas ni... Update  tuk bisnes online pun lagi best... Hak hak hak.....

Okeh Spain sini jerrrrr.. Gudnite....Muahhhhh